Fejhoa sellowska – Akka


Fejhoa sellowska (Feijoa sellowiana , akka) wiecznie zielony krzew lub niewielkie drzewo z rodziny mirtowatych (Myrtaceae). Pochodzi z terenów Ameryki Południowej ( Brazylia i Argentyna). Obecnie uprawiana w wielu rejonach świata, wytrzymuję temperaturę do -10 stopni C. Akka nie przekracza 4-5 metrów wysokości, choć w uprawie domowej będzie znacznie mniejsza. Liście, niebieskawo-zielone z wierzchu a srebrzyste od spodu, stanowią wspaniałą dekoracje. Ozdobą są również kwiaty z kilkudziesięcioma karminowymi pręcikami. Owoc fejhoi to jagoda o długości 6 centymetrów. Delikatny, żółtawy miąższ ma przyjemny, orzeźwiający, kwaskowato-słodki smak. Z owoców wytwarza się konfitury, dżemy, galaretki, soki i wina bądź zjada na surowo.

Nasiona przed wysiewem wymoczyłem w letniej wodzie przez 24h. Wysiew na głębokość 0,2-0,5cm do gleby o pH 5,5-7. Stanowisko słoneczne, bardzo ciepłe 25-28 stopni C. Okres w tym przypadku był bardzo długi, bo ponad dwa miesiące.