Moringa – egzotyczne drzewo o wyjątkowych właściwościach


Moringa oleodajna (łac. Moringa oleifera), znana również jako drzewo ben, drzewo pałeczkowe, drzewo długowieczności, drzewo cudu czy w końcu drzewo chrzanowe, to roślina wyróżniająca się niezwykłymi właściwościami odżywczymi i leczniczymi. Moringowate, a więc i moringa oleifera, należą do kserofitów, co oznacza, że są przystosowane do życia w suchych miejscach. Drzewo moringa pochodzi z północno-zachodnich Indii i Pakistanu, ale występuje również w Afryce, Azji, a także w Ameryce Południowej. Co wyróżnia moringę na tle innych roślin i dlaczego warto ją stosować w codziennej diecie i pielęgnacji?

Moringa oleifera - drzewo cudów
Moringa oleifera – drzewo cudów

Moc wartości odżywczych

Cudowne właściwości drzewa moringa wynikają z jej wręcz niesamowitych wartości odżywczych. Oleifera jest kopalnią, niezbędnych dla naszego zdrowia, witamin i minerałów, zawiera również substancje odżywcze i przeciwutleniacze.

Drzewo chrzanowe jest cennym źródłem białka – ma go dwa razy więcej niż soja. Odznacza się także wysoką zawartością żelaza, potasu, wapniu, cynku, miedzi, manganu, selenu, bromu, chromu i magnezu. Moringa jest bogata również w bor – ma go więcej niż jakakolwiek inna roślina. Pierwiastek ten pełni niezwykle ważną funkcję w gospodarce wapnia, fosforu i magnezu, jest niezbędny dla prawidłowej pracy mózgu. Niedobór żelaza w organizmie może być przyczyną anemii, za to jego zawartość pomaga walczyć z uczuciem zmęczenia i osłabienia. Potas bierze udział w procesach budowy aminokwasów i białek i kontroluje pracę mięśni, a wapń jest podstawowym składnikiem budulcowym kości i zębów. Cynk odpowiada za dobrą kondycję włosy, skóry i paznokci, chrom wpływa dobrze na metabolizm, dlatego może mieć wpływ na odchudzanie (co potwierdzają pozytywne opinie osób, które stosują moringę przy odchudzaniu). Również mangan pełni ważną rolę przy przemianie materii, dodatkowo jest niezbędny dla zdrowych kości i stawów, pomaga również zwalczać stres.

Sięgając po moringę dostarczamy organizmowi witamin A i E, które mają niebagatelny wpływ na stan skóry i paznokci, a także witamin D i K oraz witamin z grupy B. Oleifera jest ponadto wartościowym źródłem błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9 oraz przeciwutleniaczy, np. chlorofilu, rutyny, luteiny.

Właściwości i zastosowanie

Drzewo długowieczności charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, antybakteryjnymi, przeciwgrzybicznymi oraz przeciwutleniającymi. Wspomaga walkę z wysokim cholesterolem, może zapobiegać rozwojowi groźnych chorób, np. schorzeń serca czy cukrzycy. Moringa znajduje bardzo szerokie zastosowania, m.in. w ziołolecznictwie, kosmetyce, w kuchni oraz w przemyśle – wykorzystywana jest jako pasza dla zwierząt, stosuje się ją również  przy produkcji biopaliwa, mydła i farb. W Polsce zastosowanie znajdują głównie produkty z suszonych liści moringi, proszek z liści, a także olej, chociaż można wykorzystywać wszystkie części drzewa – korę, korzenie, owoce, liście, kwiaty, a także nasiona i żywicę.

Nasiona moringa
Nasiona moringa

Produkty z drzewa chrzanowego

Olejek, czyli wyciąg z nasion drzewa moringa, nie jełczeje, jest wykorzystywany m.in. w kuchni. Olej ma słodkawy smak, nadaje się do sałatek i do krótkiego smażenia. Wyciąg z nasion znajduje również zastosowanie w kosmetyce – do masażów relaksacyjnych, a także do pielęgnacji skóry oraz włosów, na które działa odżywiająco i intensywnie je nawilża. Owoce, pędy i liście rośliny można spożywać po ugotowaniu. Stanowią fantastyczny dodatek do koktajli, jogurtów, zup, owsianek czy sałatek. Liście można również zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do zaparzenia. W ten sposób otrzymamy pełną wartościowych składników herbatę. Warto podkreślić, że liście nie tracą właściwości zdrowotnych w wysokiej temperaturze. Moringę można dostać również w postaci kapsułek (proszek z liści).

Spożywanie produktów z drzewa chrzanowego w zalecanych dawkach nie powinno powodować żadnych skutków ubocznych. Po moringę nie powinny jednak sięgać kobiety w ciąży i w trakcie laktacji.

Uprawa – czy moringa może rosnąć w Polsce?

Chociaż herbatę, wyciąg z nasion czy proszek z liści moringi można kupić np. w sklepach internetowych i w sklepach ze zdrową żywnością, wiele osób zastanawia się, czy możliwa jest uprawa drzewa chrzanowego w Polsce. Jak najbardziej. W sklepach dostępne są również sadzonki i nasiona wraz z instrukcją wysiewu, a drzewo nadaje się do uprawy nie tylko w szklarniach i oranżeriach, ale może rosnąć również w domu czy na tarasie. Należy przy tym pamiętać, że moringa znosi jedynie kilkustopniowe mrozy. Moringa jest rośliną wieloletnią. Jak wygląda? W naturalnych warunkach rośnie nawet do 3,5 metrów rocznie i może osiągać wysokość do 10 metrów. Jeśli jednak rośliny są przycinane, nie przekraczają zwykle 3 – 4 metrów. Drzewo wypuszcza zielone, naprzemianległe liście oraz delikatnie pachnące, zebrane w wiechy kwiaty koloru kremowego.