Salak – Wężowy owoc


Salak (Salacca zalacca, Oszpilna jadalna), to roślina z rodziny arekowatych. Główne rejony występowania to Jawa i Sumatra. Pokrój krzewiastej palmy, o krótkiej łodydze i pierzastych liściach. Owoce rosną w kiściach. Ich wygląd jest dość efektowny, gdyż skórka jest podobna do skóry węża – stąd nazwa “Wężowy owoc”. Miąższ koloru kremowo-białego, w zależności od owocu może być słodki bądź kwaskowaty i mieć strukturę suchą lub wilgotną i chrupiącą. W smaku intensywny, słodki, przypomina lekko sfermentowanego ananasa. Spożywanie surowych owoców salaka pomaga poprawić odporność organizmu. Dodatkowo działa na poprawę urody i wzroku. Bogaty w węglowodany.

Wysiew nasion

Nasiona przed wysiewem moczymy w ciepłej wodzie ( 30 stopni C ) przez 24h. Następnie wysiewamy na głębokość 3cm do ziemi o pH 6-7- może być z dodatkiem perlitu i włókna kokosowego. Pamiętamy o głębokiej doniczce. Stanowisko słoneczne, gleba stale lekko wilgotna. Zachowujemy temperaturę powyżej 25stopni C w dzień. Okres kiełkowania jak to u palm bywa jest dość długi i może trwać od 60 dni do 6miesięcy. Największym wrogiem przez ten czas dla nasion będą ziemiórki, gdyż uwielbiają tego typu nasiona, jak i zbyt niska temperatura, która może doprowadzić do gnicia nasion.

Mieliście jakieś doświadczenia z uprawą salaka?