Kapar ciernisty – Capparis spinosa – Ceniona przyprawa!


Kapar ciernisty (Capparis spinosa L.) – roślina z rodziny kaparowatych, występująca obecnie w wielu zakątkach świata. Zimozielony krzew osiągający do 1 m wysokości. Kwiaty duże o średnicy 7 cm, koloru biało różowego, zakwitają w lipcu i sierpniu. Owocem jest jagoda wielkości śliwki zawierająca dużo nasion. Kapary to bardzo ceniona przyprawa . Pąki kwiatowe o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku. Po zakonserwowaniu w soli, occie, oliwie lub winie można używać je do majonezów, mięs, sosów, sałatek rybno-mięsnych czy też do jajek. Kwiaty gatunku spinosa kwitną tylko od rana do popołudnia. Tego samego dnia powstaje owoc. Szybkość tego procesu stała się symbolem przemijania.

Nasiona przed wysiewem poddałem dwu miesięcznej stratyfikacji w temperaturze 3-5 stopni C ( lodówka). Po tym okresie nasiona wysadziłem do gleby o pH 6-8,5 na głębokość 0,5-1cm. Stanowisko słoneczne. Wykiełkowało 30% nasion czyli 3 z 10. Dwa przesuszyłem i obecnie mam tylko jedną sztukę. Jest to mój pierwszy wysiew kaparów. Podobno nie jest łatwo uzyskać roślinkę z nasion.