Parmentiera aculeata – Drzewo Świecy


Dekoracyjne drzewo, znane ze względu na ciekawe liście i zielono-śmietankowe kwiaty, które wyrastają bezpośrednio z pnia albo gałęzi. Owoc jest włóknisty, łódkowatego kształtu, podobny do długiego ogórka, w smaku przypomina trzcinę cukrową. Jedzony na surowo albo gotowany. Drzewo jest zaadaptowane do szerokiego zakresu warunków klimatycznych jednak nie ma co liczyć , że młode okazy przetrwają naszą zimę.

Nasiona kiełkują bez większego problemu i tak na prawdę trzeba się nieźle postarać aby nic nam nie wyrosło. Na początek moczymy je w ciepłej wodzie ( 30 stopni C) przez 6h. Wysiewamy do ziemi o pH 6-8 z dodatkiem żółtego piasku ( proporcja 80:20). Głębokość wysiewu to 2-5mm. Stalę zachowujemy temperaturę na poziomie 24-28 stopni C. Nasiona mogą wykiełkować już po tygodniu uprawy. Młode roślinki chronimy od wiatru i nie przesuszamy podłoża.

Przedstawiona roślinka ma około roku. Za wielka nie podrosła gdyż toczyła długą walkę z przędziorkami.