Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki (Foeniculum vulgare Mill.) – gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny. Zaliczany do rodziny selerowatych. Roślina obecnie uprawiana w wielu rejonach świata w tym i w Polsce. Fenkuł w sprzyjających warunkach może osiągnąć nawet 2m wysokości. Łodygi drobno żebrowane o gęstym włoskowatym nalocie. Koper włoski głównie znajduje zastosowanie w sztuce kulinarnej. Owoce posiadają słodkawy, lekko pikantny smak, który można porównać do smaku anyżu lub lukrecji. Owocami przyprawia się kompoty, sosy, warzywa, mięsa, pieczywo, sery i potrawy z ryb. Również bardzo popularny jest napój z nasion. Zgrubiałe liście u nasady tworzące niby cebule jadane są na surowo w surówkach, a także gotowane i pieczone. Liście stanowią idealną przyprawe do ryb.
Nasiona możemy wysiewać od marca do skrzynek lub od maja do sierpnia do gruntu. Głębokość siewu 1,5cm w rozstawie 40x40cm. Koper włoski ma duże wymagania termiczne. Uwielbia gleby ciepłe, dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru miejsca z dużą zawartością próchnicy i składników pokarmowych.