KOLENDRA SIEWNA
Kolendra siewna (Coriandrum sativum L.) – gatunek rośliny zielarskiej jednorocznej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). Pochodzi znad Morza Śródziemnego. W Polsce uprawiana od czasu Piastów, obecnie niestety na małą skalę. Kolendra zyskała swoją sławę jako roślina przyprawowa. Jest podstawowym składnikiem curry. Dojrzałe listki kolendry mają cytrynową woń i są często używane w kuchni azjatyckiej, portugalskiej, gruzińskiej i marokańskiej. W średniowieczu uważana była za afrodyzjak. Kolendra pobudza wydzielanie soku żołądkowego i apetyt. Roślina miododajna. Niedojrzałe liście i owoce kolendry wydzielają nieprzyjemny zapach.
UPRAWA
Nasiona możemy wysiewać na początku wiosny prosto do gruntu. Kielkowanie powinno odbyć się w czasie 2 tygodni. Roślina nie lubi gleb kwaśnych ani za bardzo wilgotnych. Miejsce ciepłe i dobrze nasłonecznione. Młode okazy obficie i regularnie podlewamy. Kiedy roślinki zawiążą owoce podlewanie ograniczamy do minimum. Kwitnienie przypada na czerwiec - lipiec. Owoce zbieramy kiedy osiągną kolor jasnobrunatny. Kolendra również świetnie sobie radzi uprawiana w doniczce na ciepłym, słonecznym parapecie okiennym lub balkonie.
25 + NASION