PAPRYKA THAI POMARAŃCZOWA
Papryka Thai pomarańczowa jest odmianą typową dla kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Głównie używana na szeroką skalę w Tajlandii, Wietnamie i Indonezji. Owoce wyrastają pionowo i osiągają około 5-7cm długości w smaku bardzo ostre, powyżej 100 tysięcy SHU.
Papryka chili w uprawie domowej jest rośliną wieloletnią
UPRAWA
Nasiona papryki wysiewamy powierzchownie przysypująć milimetrową warstwą ziemi. Przed wysiewem można je pomoczyć godzinę w letniej wodzie ( 25 stopni C ), co przyspieszy kiełkowanie. Gleba o pH od pH 6-6,8. Można dodać perlitu. Kiełkowanie następuje od 5 do 30 dni. Przy zbyt niskiej temperaturze może potrwać dłużej. Temperatura od wysiewu do skiełkowania wynosi 25-26 stopni C. Roślinki nadają się do rozsady po 9-10 tygodniach, więc najdogodniejszy termin do wysiewu to styczeń-marzec. Owoce najlepiej zawiązują się przy 25 stopniach C. Sadzonki możemy przesadzać na miejsce docelowe po ostatnich przymrozkach. Papryki sadzimy w rozstawie 50x50 cm. Nie wymaga palikowania. Średni cykl wzrostu to 100 dni.
10 NASION