POMIDOR SAINT PIERRE
Pomidor Saint Pierre to odmiana pochodząca z Francji. Owoce koloru czewonego, osiągają średnią wielkość i nie przekraczają wagi 200gram. Bardzo soczyste z dużą ilością miąższu. Dojrzewa okolo 70dni od rozsady.
UPRAWA
Nasiona pomidorów wysiewamy powierzchownie przysypująć milimetrową warstwą ziemi. Przed wysiewem można je pomoczyć godzinę w letniej wodzie ( 25 stopni C ), co przyspieszy kiełkowanie. Gleba o odczynie lekko kwaśnym ( pH od 5,5 do 6,5 ). Można dodać perlitu. Kiełkowanie następuje od 5 do 30 dni. Przy zbyt niskiej temperaturze może potrwać dłużej. Temperatura od wysiewu do skiełkowania wynosi 25-26 stopni C. Roślinki nadają się do rozsady po 6-8 tygodniach, więc najdogodniejszy termin do wysiewu to luty-marzec. Pierwszym etap rozsady następuje po 2 tygodniach, kiedy siewki mają wykształcone liścienie i ukazuje się liść właściwy - rośliny pikujemy do skrzynek (5x5). Gdy siewki mają trzy liście przesadzamy je do doniczek o średnicy 8-10cm. Przerośnięta bryla korzeniowa i wysokość 15-30cm to oznaka, że uzyskaliśmy bardzo dobre sadzonki.
10 NASION