KAPUSTA PEKIŃSKA - WONG BOK
Kapusta pekińska Wong Bok to bardzo smaczna, delikatna, słodka kapusta chińska o sercowatych liściach. Liście jasnozielone, chrupiące z białymi żebrami. Roślina osiąga do 30cm wysokości i wagę nawet do 2kg. Smak chińskiej kapusty jest subtelniejszy i przyjemniejszy niż nasza znana europejska kapusta głowiasta. Zawartość wody jest wyższa, są bardziej rześkie i bardziej orzeźwiające, a także mniej włókniste. Świeżo zebrany okaz będzie często bardziej podobny do sałaty rzymskiej niż do naszej znanej kapusty.
UPRAWA
Nasiona wysiewamy na głębokość 1cm. Kiełkowanie powinno nastąpić po około 10-30dni. Siew do doniczek bądź inspektu w okresie kwietnia. Po ostatnich przymrozkach możemy przesadzić rozsadę na miejsce stałe. Kapusta pekińska preferuje stanowisko w pełnym słońcu lub półcieniu i najlepiej rośnie w temperaturze (12-24 C). W przypadku upraw jesiennych, siać bezpośrednio w lipcu.
100 NASION