WASZYNGTONIA ROBUSTA
Rodzima dla pustynnych oaz Centralnej, południowo-zachodniej Arizony i północno-zachodniego Meksyku. Jest to jedna z najszybciej rosnących palm osiągająca 18 metrów wysokości choć zdarzają się okazy po 25metrów. Obumierające liście dookoła kadłuba tworzą tak zwaną spódnicę która dostarcza mikrohabitatu wielu bezkręgowcom. Mrozoodporność sięga do -18C
UPRAWA
Przed wysiewem nasiona należy lekko spiłować, a następnie wymoczyć w ciepłej wodzie ( 30 stopni C ) przez 48h. Wysiewamy na głębokość 3-krotną nasiona. Kupno gotowej ziemi do palm będzie najlepszym rozwiązaniem. Jeśli nie mamy jej pod ręką to ziemia lekka, dobrze przepuszczalna wodę z dodatkiem włókna kakosowego i perlitu, obowiązkowo z warstwą drenażu będzie w sam raz. Można ją wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Okolo 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za fajnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Podlewanie regularne w okresie wiosny, lata. Zachowujemy temperaturę 25°C. Kiełkowanie trwa od 2tygodni do 7 miesięcy. Obowiązkowo pamiętamy o wysokiej doniczce do palm. Stanowisko w pełnym słońcu.
5 NASION