PIEPRZYCA PERUWIAŃSKA
Pieprzyca peruwiańska ( Lepidium meyenii ) potocznie nazywaną macą - roślina zyskująca w ostatnich latach ogromną sławę ze względu na swoje właściwości. Pochodzi z górzystych terenów Peru. Maca zawiera dużą dawkę przeciwutleniaczy, minerałów i witamin.
Główne zastosowania:
- pomaga na objawy menopauzy
- działa jako naturalny afrodyzjak
- reguluje hormon poziomu stresu
- polepsza pamięć
- poprawia płodność
- wzmacnia kości
- zapewnia dużą dawkę energii
PIEPRZYCA PERUWIAŃSKA
Nasiona wysiewamy do doniczki powierzchownie lekko dociskając je palcami. Przysypujemy milimetrową warstwą ziemi. Zachowujemy temperaturę gleby na poziomie 20 stopni C. Kiełkowanie do 2 miesięcy. Można uprawiać w doniczce albo po ostatnich przymrozkach przesadzić do gruntu w ogrodzie. Roślina wytrzymała na wszelkie niedogodności losu. Aby otrzymać korzenie o dobrym smaku, potrzebuje stałego nawodnienia i dobrej gleby o obojętnym pH z obfitą materią organiczną. Maca słabo konkuruje z chwastami. Jest to mała, nisko rosnąca roślina. Potrzebuje pełnej dawki światła słonecznego
5 NASION