OSTRYGOWY ORZECH - PEDATA TELFAIRIA
Pedata Telfairia, powszechnie znana jako "Ostrygowy Orzech", " Orzech Królowej", lub "Ropucha Zanzibarska" . Dwupienne pnącze pochdzące z Afrykii. Kwiaty fioletowo-różowe z frędzlami, bardzo duże do 90cm ( z frędzlami ). Owoce z dużą ilością nasion ważą nawet 15kg. W Afryce nasiona są bardzo popularne w kuchni. Przyrządza się je na różne sposoby: gotowane, pieczone a nawet marynowane. Wszechstronny, łagodnie słodki olej z nasion (sprzedawany jako "olej z orzechów ostrygowych" ) jest stosowany w kuchni, kosmetykach, przy wyrobie mydeł i świec oraz jako lek na żołądek i przeciw reumatyzmowi.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem moczymy w gorącej wodzie ( 40 stopni C ) przez 24h. Wysiew do ziemi o pH 5,5-7,2. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym, ciepłym i słonecznym. Kiełkowanie trwa od 40 dni do 90. Bardzo ważne są dobre warunki, stale wysoka temperatura gleby ( 24-30 stopni C ). Podczas kiełkowania nasiono może być zaatakowane przez ziemiórki lub grzyby, warto je zaprawić. Podlewanie regularne, miejsce słoneczne. W okresie wiosenno-letnim roślinkę dokarmiamy biohumusem.
1 DUŻE NASIONO