ASPARAGUS AETHIOPICU "SPRANGERI"
Asparagus aethiopicus (Sprnger's Asparagus) to roślina pochodząca z Prowincji Przylądkowej i Północnej Prowincji Południowej Afryki. Pierwotnie opisany przez Carla Linnaeusa w 1767 roku. Nazwa "Szparagi Sprengera" odnosi się do Carla Ludwiga Sprengera, który sprawił, że stał się popularny w Europie jako roślina ozdobna.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy lekko spiłować z każdej strony pilniczkiem. Następnie moczymy je przez 12h w gorącej wodzie (30°C). Wysiew na głębokość 0,5cm do ziemi o pH 6.5-7.5. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Stale utrzymujemy lekko wilgotną glebę i temperaturę ziemi na poziomie 25-30°C. Kiełkowanie następuje od 2 do 12 tygodni. W przypadku słabych warunków może potrwać to dłużej bądź nasiona zgniją. Młode roślinki potrzebują stale wilgotnego podłoża, choć znoszą okresowe susze dzięki bulwkom na korzeniach. Zimą podlewanie należy ograniczać. W okresie zimowym najbardziej odpowiedni zakres temperatur to 16–18 °C. Co roku w okresie wiosenno-letnim zalecane jest przesadzanie.
5 NASION