ROZMARYN LEKARSKI
Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) – gatunek wiecznie zielonego krzewu, należącego do rodziny jasnotowatych. Dorasta do 2 wysokości, drewnieje w drugim roku uprawy. Uprawiany od czasów starożytnego Egiptu, Rzymu i Grecji. W kuchni stosowany jako roślina przyprawowa do mięs, wędlin i sosów. Kwiaty można dodawać do sałatek. Z łodygi możemy zrobić szpikulec do szaszłyków, który nada im zapach i smak. Stosowany również jako roślina lecznicza. Gałązka rozmarynu rzucona w ogień odstrasza owady. W dawnych czasach uważany był za symbol wiernej miłości.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem moczymy w ciepłej wodzie (30stopni C) przez 1h. Następnie wysiewamy je na głębokość 0.5cm do doniczki po 3-4 do dziurki. Najlepszy termin wysiewu to marzec-kwiecień. Preferuje miejsca słoneczne i ciepłe. Gleba przepuszczalna, łatwo nagrzewająca się o pH obojętnym lub zasadowym. Rozmaryn jest słabo odporny na mrozy, dlatego zalecana jest uprawa doniczkowa. Kiełkowania od 2 tygodni d ośmiu. Wymaga umiarkowanego podlewania, odporny na lekkie przesuszenia.
0,1 GRAM NASION w torebce producenta