JARMUŻ KAPRAL
Jarmuż (Brassica oleracea) – Roślina dwuletnia o zielonych liściach, należąca do rodziny kapustowatych. W średniowieczu jedno z najpopularniejszych zielonych warzyw w całej Europie. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Smaczny i zdrowy, zawieraja silne przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne. Jest bardzo bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów, a także wapnia. Doskonałe źródło żelaza.
UPRAWA
Jarmuż preferuje chłodniejszy klimat. Toleruje prawie wszystkie rodzaje gleb pod warunkiem, że drenaż jest zadowalający. Jej zaletą jest oporność na działanie szkodników i chorób innych kapustowatych. Nasiona wysiewamy od maja do lipca do skrzynek lub doniczek na głębokość 1,5cm. 10 dni przed wysiewem warto zasilić glebę obornikiem granulowanym. Stanowisko słoneczne. Po okresie około 5 tygodni roślinki powinny mieć po 3-5 listów wtedy można je przesadzać na miejsce stałe. Podlewanie nie bezpośrednio na liście. Jarmuż najlepiej uprawiać po takich warzywach jak: cebula, sałata, fasola, marchwi, szpinak. Nie należy uprawiać go na tym samym miejscu w którym sadziliśmy inne kapustowate. Liście zbieramy późną jesienią, aż przez okres całej zimy.
1 GRAM NASION w torebce producenta