KASZTAN JADALNY
Kasztan jadalny (Castanea sativa Mill.) – gatunek rośliny z rodziny bukowatych. Obecnie rozpowszechniony w Europie Zachodniej, w basenie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej i na Kaukazie. Również uprawiany w Polsce. Świeże kasztany często jadane są na surowo, wyschnięte spożywane są po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Na Węgrzech i Słowacji przetarta masa kasztanowa, świeża albo mrożona, przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do wyrobów cukierniczych i mięs. W Niemczech bardzo popularna jest zupa kasztanowa. Kasztan jadalny symbolizuje mądrą przezorność.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem możemy poddać miesięcznej stratyfikacji w temperaturze 0-4 stopni C. Następnie wysiewamy je na głębokość 1cm do ziemi żyznej z dodatkiem włókna kokosowego. Zachowujemy stałą temperaturę 22-25 stopni C. Kiełkowanie trwa od miesiąca do trzech czasem dłużej. Nie przechowujemy nasion gdyż szybko tracą świeżość. Okazy 10cm możemy przesadzić na miejsce docelowe ( ziemia gliniasta ). Pamiętamy o stanowisku słonecznym lub półcieniu. Młode okazy należy okrywać na zimę.
2 NASIONA