// Roślina silnie trująca. Jej nasiona zawierają rycynę śmiertelną dla człowieka w dawce powyżej 0,2 g –
ilości zawartej w trzech nasionach rącznika. Nie polecana dla osób mających dzieci i zwierzęta //
RĄCZNIK POSPOLITY
Rącznik pospolity (Ricinus communis L.) – gatunek rośliny należący do rodziny wilczomleczowatych. Pochodzi prawdopodobnie z północno-wschodniej Afryki i Bliskiego Wschodu. Szeroko rozprzestrzenił się w regionach o klimacie tropikalnym i podzwrotnikowym. Wielkość rośliny uzależniona jest od warunków klimatycznych. W naszym klimacie o około 1.5m wysokości. Roślina jednopienna. Kwiaty zebrane w grono, rozdzielnopłciowe. Papirusy sprzed 4000 lat zawierają wskazówki na temat uprawy rącznika i zastosowania oleju w medycynie. W Polsce głównie uprawiana jako roślina odstraszająca krety i turkocie. W średniowieczu rącznik nazywany był "Dłonią Chrystusa".
UPRAWA
Najlepszy okres wysiewu nasion to marzec-kwiecień. Najlepiej do pojedyńczych doniczek, tak aby w maju po ostatnich przymrozkach można przesadzić do gruntu. Nasiona moczyć przez 4h w letniej wodzie ( 30 stopni C ). Tak przygotowane nasiona wkładamy do substratu na głębokość do 1cm. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Zachowujemy temperaturę 21-25°C. Gleba próchnicza, przepuszczalna, żyzna, może być z dodatkiem perlitu. Glebę można wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Kiełkowanie od 14-45 dni. Rącznik wrażliwy jest na przymrozki. Już temperatura -1stopna C może go zabić. PAMIĘTAMY najważniejsze składniki aby nasiona kiełkowały to: odpowiednia temperatura gleby, powietrze, wilgoć/woda i światło ( to nie zawsze ).
Około 8 NASION w torebce producenta