PANAX GINSENG
Żeń-szeń właściwy (Panax ginseng) nazywany także ginsengiem lub wszechlekiem – gatunek reliktowej byliny z rodziny araliowatych.
Nazwa rośliny na Zachodzie pochodzi od chińskiej nazwy "rénshen" oznaczającej "człowieka-korzeń", co nawiązuje do kształtu kłącza.
Obecnie naturalny obszar występowania to Rosja i Chiny. Żeń-szeń ceniony jest ze względu jako roślina lecznicza jak i kosmetyczna.
Kilka ciekawostek:
- Nalewkę z żeń-szenia, pod nazwą "pentao" stosowano na dworze Ludwika XIV by wyleczyć go z impotencji.
- W dziewiętnastym wieku wartość suchego korzenia żeń-szenia osiemnastokrotnie przekraczała wartość złota.
- Najstarszy odnaleziony okaz oceniono na około 200lat.
- Częsty składnik produktów energetycznych.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem moczymy w letniej wodzie (30°C) przez 12h. Następnie wysiewamy na głębokość 1,5cm do ziemi o pH 5,5 a 6,0. Można dodać do niej zmielone suszone liście orzecha włoskiego. Gleba stale lekko wilgotna. Doniczka w półcieniu. Okres kiełkowania może trwać nawet do 18 miesięcy i najlepszą porą do wysiewu jest jesień. Roślina lubi gleby żyzne, próchniczne, ale przepuszczalne o odczynie lekko kwaśnym. Nie znosi bezpośredniego nasłonecznienia. Może wytrzymać temperaturę poniżej 40°C, ale zimy z ociepleniami i dużymi opadami deszczu mogę go zabić nadmierną wilgocią. Korzeń żeń-szenia właściwego pozyskuje się w wieku 6–8 lat, gdy osiągają ok. 15 cm długości i średnicę 2 cm.
5 NASION ( nasiona pochodzą z Holandii )