ZANTHOXYLUM - PIEPRZ SYCZUAŃSKI
Zanthoxylum bungeanum ( Pieprzowiec )- Niewielkie, kolczaste drzewo pochodzące z rejonów Azji. Owoce bardzo aromatyczne w kuchni
chińskiej używane jako pieprz syczuański. Dokładnie używa się samych łupin, ale można również używać liści, które mają podobny smak. Jest to jedna z najważniejszych i zarazem najmocniejszych przypraw chińskich. Roślina również świetnie nadaje się do formowania na bonsai.
UPRAWA
Nasiona wymagają stratyfikacji w temperaturze plus 5 stopni C. W tym celu mieszamy nasiona w pudełku ( woreczku ) z żółtym piaskiem,bardzo lekko wilgotnym. Ustawiamy w miejscu gdzie temperatura jest na poziomie 5 stopni C ( lodówka ). Co 2 tygodnie doglądamy czy nic nie kiełkuje. Najlepsze efekty osiągniemy, kiedy stratyfikacja zacznie się pod koniec jesieni, a nasiona przesadzimy do doniczki na początku wiosny. Po przesadzeniu kiełkowanie jest bardzo różne, bo może potrwać i rok czasu. Pieprzowiec może być sadzony w naszym klimacie trzeba go jednak zabezpieczać agrowłókniną na zimę i najlepiej posadzić w osłoniętym miejscu. Toleruje większość gleb, nie lubi terenów podmokłych. Stanowisko słoneczne lub w półcieniu.
5 NASION