BAKŁAŻAN VIOLETTA DI FIRENZE
Bakłażan zwany również oberżyną, to jedno ze smaczniejszych i coraz bardziej popularnych warzyw jakie można wykorzystać podczas przyrządzania dań w Polskiej kuchni. Pierwsze wzmianki o uprawie bakłażanów pochodzą z Chin z V wieku p.n.e. Przypuszcza się, że uprawiano je już wcześniej w Indiach. Rośliny dorastają do 60cm wysokości. Owoce gruszkowate, koloru fioletowego.
UPRAWA
Wysiew luty-marzec. Nasiona przed wysiewem moczymy w letniej wodzie przez 2 godziny. Następnie wysiewamy je do pojemników. Zapewniamy stale wysoką temperaturę 25-30 stopni C i jasne miejsce. Kiełkowanie następuje od 10 do 30 dni. Młode sadzonki przesadzamy pod koniec maja. Uważamy aby nie uszkodzić korzeni. Uprawa bakłażanów wymaga bardzo ciepłego, nasłonecznionego i osłoniętego od wiatru miejsca. W Polsce najlepsze efekty otrzymamy uprawiając je pod osłoną. Zbiory będą większe i szybsze. Przy wysiewie roślin unikamy miejsc gdzie rosły w zeszłym roku: papryki, pomidory i ziemniaki. Gleba (pH 6,2-6,8) powinna być żyzna, bogata w próchnicę, azot i dostatecznie wilgotna. Większe rośliny wymagają palikowania.
10 NASION