KARDEMONBylina z rodziny imbirowatych - jest to dobrze nam znany Kardamon. Występuje na Półwyspie Indyjskim, w Cejlonie, Chinach i Indonezji również dobrze zaaklimatyzował się w Ameryce Środkowej. Jest to roślina zielona dorastająca nawet do 4metrów
wysokości, jej liście w naturze osiągają nawet 70cm długości i 8cm szerokości.
Kwiaty zielonkawo seledynowe zebrane są w długie grona. Owoce zawierają około 10% ostro-korzennego w smaku olejku kardamonowego. W dobrych warunkach owocuje już po 2latach. Kardamon uważany od wieków za afrodyzjak. Stosowany także jest jako dodatek do kawy, herbaty, czekolady. Po szafranie i wanilii jest to najdroższa przyprawa.
UPRAWANasiona namoczyć w ciepłej wodzie przez 12h następnie wysiewamy na głębokość 4mm do ziemi o ph 4,2 -6,8 . Temperatura powyżej 23 stopni C. Kiełkowanie następuje w 12 tygodni. Stanowisko słoneczne.2 NASIONA