ROKITNIK POSPOLITY
Rokitnik zwyczajny, rokitnik pospolity (Hippophae rhamnoides L.) – gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae). Nazywany bywa także rosyjskim ananasem. Występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce naturalne jego stanowiska znajdują się tylko nad wybrzeżem Bałtyku. Silnie rozgałęziony krzew przypominający krzaczasty gatunek wierzby.
Młode pędy zakończone cierniami. Liście lancetowate, srebrzyście owłosione od spodu. Roślina dwupienna. Owocem jest pomarańczowy pestkowiec.
Zastosowanie:
- owoce zawierają mało cukru, a dużo witaminy C.
- nadaje się na żywopłot
- roślina ozdobna
- roślina lecznicza
Wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwbólowo. Owoce stosuje się przy dolegliwościach żołądkowych, chorobach reumatycznych, przeziębieniach i chorobach skóry. Owoce zawierają rzadko spotykane w przyrodzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe:omega-3, omega-6, omega-7, omega-9.
- w kosmetologii
Maseczki kosmetyczne, kremy, żele, ekstrakty z owoców
poprawiające wygląd cery, opóźniają starzenie, redukują zmarszczki
odżywiają i nawilżają.
- Kulinaria - do wyrobu dżemów, soków i przecierów.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy poddać 3 miesięcznej stratyfikacji w temperaturze 2-4 stopni C. Ogólnie najlepsze efekty będą przy wysiewie nasion na początku wiosny. Jeśli zakupimy wcześniej nasiona, to możemy przedłużyć stratyfikacje. Gotowe nasiona po stratyfikacji wrzucamy do ciepłej wody ( 40 stopni C ) na 4-5h. Roślina mrozoodporna. Bardzo łatwa w uprawie. Wymaga gleby przepuszczalnej i słonecznego stanowiska.
20 NASION