DEREŃ JADALNY
Dereń jadalny, dereń właściwy (Cornus mas L.) – gatunek rośliny z rodziny dereniowatych. Pochodzi ze środkowej i południowo-wschodnie Europy i zachodniej Azji. Uprawiany na całym świecie - również w Polsce. Niewielkie drzewo osiągające od 3 do 7 metrów wysokości. Owocem jest wiśniowego koloru pestkowiec, o cierpkim smaku. Kwitnie przed rozwojem liści, od marca do kwietnia.
Zastosowanie:
- ozdobny wygląd w marcu i kwietniu, kiedy kwitnie, a także na jesieni, kiedy pojawiają się jego owoce.
- stosowany na wysokie żywopłoty.
- owoce bardzo kwaśne, nie nadają się do bezpośredniego spożycia Bogate w taniny, polifenole, kwasy organiczne, witaminę C i antocyjany. Świetne na marmolady, dżemy, nalewki, nadzienie do cukierków.
- pomaga w utrzymaniu higieny jamy ustnej.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy poddać 3 miesięcznej stratyfikacji w temperaturze 2-4 stopni C. Ogólnie najlepsze efekty będą przy wysiewie nasion na początku wiosny. Jeśli zakupimy wcześniej nasiona, to możemy przedłużyć stratyfikacje. Gotowe nasiona po stratyfikacji wrzucamy do ciepłej wody ( 40 stopni C ) na 4-5h. Roślina mrozoodporna. Kiełkowanie może potrwać nawet kilka lat.
20 NASION