SMOCZE DRZEWO
Jest to endemit występujący w ilości kilkuset sztuk tylko na Maderze i Wyspach Kanaryjskich. Nazwa pochodzi od żywicy, która utleniając się przyjmuje czerwonawy kolor nazywany przez mieszkańców Wysp Kanaryjskich smoczą krwią. Roślina tak jak większość dracen jest dość łatwa w uprawie, wystarczy jej zapewnić jasne stanowisko z temperaturą powyżej 19stopni. Tworzy ciemnoszary sięgający do 20m pień dzielący się na gałęzie. Liście ciemnozielone, długie, wąskie i szablaste. Kwiaty koloru biało-zielonkawego a 1.5cm owoce pomarańczowe.
UPRAWA
Nasiona moczyć przez 48h w letniej wodzie ( 25 stopni C ). Wodę można wymieniać co 12h. Tak przygotowane nasiona wkładamy do substratu na głębokość do 1cm. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Zachowujemy temperaturę 25-26°C. Gleba z dodatkiem perlitu lub piasku drobnoziarnistego będzie dobrym rozwiązaniem ( pH 6,1-6,5 ). Glebe można wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Kiełkowanie od 14-100 dni. Młode Zimą podlewanie należy ograniczać. W okresie zimowym najbardziej odpowiedni zakres temperatur to 16–18 °C. Dracena preferuje miejsca jasne i słoneczne. Wrażliwa na nadmiar wody w podłożu dlatego gleba musi być dobrze przepuszczalna. PAMIĘTAMY najważniejsze składniki aby nasiona kiełkowały to: odpowiednia temperatura gleby, powietrze, wilgoć/woda i światło ( to nie zawsze ).
3 NASIONA w torebce