PAŁECZNIK CHIŃSKI
Pałecznik chiński (Decaisnea insignis) – gatunek rośliny należący do rodziny krępieniowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji.
Niewielkie drzewo o parasolowatej koronie w naszym klimacie osiąga do 3m. Roślina wieloletnia, fanerofit. W Polsce kwitnie od maja do czerwca. Kwiaty rozdzielnopłciowe, zebrane w długie, zwisające grona o długości do 40 cm. Owoce jadalne, koloru niebieskiego. Zebrane obok siebie wyglądają niczym palce zombii. Każdy z nich wewnątrz zawiera słodki, galaretowaty miąższ. Dojrzewają od września do października.
UPRAWA
Nasiona wymagają stratyfikacji w zimnym i ciemnym pomieszczeniu ( okres 2-3 miesięcy, najlepiej w zimę ). Po tym okresie przestawiamy doniczkę w miejsce jasne i ciepłe ( jeśli wcześniej podczas stratyfikacji się nie pojawiły młode okazy). Zachowujemy stale wysoką temperaturę gleby jak i wilgotność podłoża. Kiełkowanie powinno nastąpić w ciągu miesiąca.
Roślina toleruje gleby kwaśne i zasadowe. Młode okazy chronimy od wiatru. Stanowisko słoneczne lub w półcieniu. Do gruntu najlepiej przesadzać po 2-3 latach ( nie zapominamy o okrywaniu na zimę ). Nasiona zachowują bardzo długo żywotność i kiełkują w wysokim %.
3 NASIONA