FEIJOA SELLOWIANA "PINEAPPLE GUAVA"
Fejhoa sellowska (Feijoa sellowiana , akka) wiecznie zielony krzew lub niewielkie drzewo z rodziny mirtowatych (Myrtaceae). Pochodzi z terenów Ameryki Południowej ( Brazylia i Argentyna). Obecnie uprawiana w wielu rejonach świata, wytrzymuję temperaturę do -10 stopni C. Akka nie przekracza 4-5 metrów wysokości choć w uprawie domowej będzie znacznie mniejsza. Liście, niebieskawozielone z wierzchu a srebrzyste od spodu stanowią wspaniałą dekoracje. Ozdobą są również kwiaty z kilkudziesięcioma karminowymi pręcikami. Owoc fejhoi to jagoda o długości 6 centymetrów. Delikatny, żółtawy miąższ ma przyjemny, orzeźwiający , kwaskowato-słodki smak. Z owoców wytwarza się konfitury, dżemy, galaretki, soki i wina, bądź zjada na surowo.
UPRAWA
Nasiona wymoczyć w letniej ( 25 stopni C ) wodzie przez 6 h. Wysiewamy na głębokość 4mm. Nie przygniatamy gleby. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Zachowujemy temperaturę 25-28°C. Ziemi o pH (5,5-7) obowiązkowo z warstwą drenażu. Można ją wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Kiełkowanie od 14 dni do 100. Wymaga bardzo jasnych pomieszczeń. PAMIĘTAMY najważniejsze składniki aby nasiona kiełkowały to: odpowiednia temperatura gleby, powietrze, wilgoć/woda i światło ( to nie zawsze ).
3 NASIONA w torebce