MELON HONEYDEW
Melon Honeydew - roślina jednoroczna należąca do rodziny dyniowatych. Jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie. Pochodzenie melona nie jest do dziś wyjaśnione, hipotezy wskazują na Azję lub Afrykę. Melony w 90% składają się z wody, mają dużo cukru, a mało kalorii. Stosowane w celach leczniczych, ale przede wszystkim do konsumpcji. Jadany zazwyczaj na surowo. Miąższ koloru zielonego o miodowej skórce. Owoce od 3 do 4kg.
UPRAWA
Nasiona wysiewamy marcu- kwietniu ( można na wacie bądź od razu do gleby). Kiełkowanie następuje po 1-2 tygodniach. Młode rośliny potrzebują dużo światła w przeciwnym razie się wyciągną. Uwaga wrażliwe na przelanie. W połowie maja rozsadę przesadzamy do gruntu. Dołek wypełniam kompostem. Po wszystkim przykrywam je agrowłókniną. Nawozimy nawozem azotowym np: mocznik, saletra. Kiedy zakwitną trochę florowitu albo innego nawozu z potasem. W okresie suszy nie zapominamy o podlewaniu. W dobrych warunkach gotowy do zbiorów po 100 dniach.
10 NASION