BIRIBA
Rollinia deliciosa, Rollinia mucosa, Biriba drzewo z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej osiągające do 8 m wysokości . W naszym klimacie nie powinno przekroczyć 2m. Największą zaletą rollini są ogromne żółte owoce o wybornym smaku przypominającym śmietankowo cytrynowy sorbet. Owocowanie może nastąpić już w 3 roku od wysiania. ( w naszym klimacie tak na prawdę nie wiadomo ile z tej informacji to prawda) Owoce spożywa się na surowo bądź wyrabia się różnego rodzaju desery czy też koktajle
UPRAWA
Nasiona namoczyć w ciepłej wodzie przez 24h. Następnie wsadzić na głębokość 1cm do ziemi (pH ziemi 6,5-7,6). Postawić w ciepłym słonecznym miejscu. Stale utrzymywać temperaturę powyżej 24 stopni C. Okres kiełkowania waha się w przedziale 30-150 dni.
2 NASIONA