TABEBUIA ROSEA
Tabebuia rosea ( Rosy trumpet tree) – roślina należąca do rodziny bignoniowatych, pochodząca z terenów Ameryki Południowej. W naturalnych warunkach osiąga do 25 m wysokości. Kwiaty trąbkowate, koloru różowego, z pięcioma "wymiętymi" płatkami. Pojawiają się późną zimą i wczesną wiosną. Sadzone głównie ze względu na walory ozdobne. Kora drzewa służy do produkcji herbaty lapacho.
UPRAWA
Przed wysianiem nasiona moczymy w ciepłej ( 30 stopni C ) wodzie przez około 4 godziny. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Następnie wysiewamy powierzchownie do gleby o pH 6.6 - 7.5 może być z domiszką perlitu lub włókna kokosowego i przykrywamy milimetrową warstwą ziemi. Zachowujemy temperaturę 25-28°C. Doniczka obowiązkowo z warstwą drenażu. Ziemię można wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za fajnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Stanowisko słoneczne bądź w półcieniu z dala od przeciągów i wiatru. Kiełkowanie od 3 tygodni do trzech miesięcy. W naszym klimacie na zewnątrz może być przenoszona wyłącznie w okresie letnim. Nie wystawiać na działanie wiatru. Podlewanie regularne, nie przesuszać gleby. PAMIĘTAJ aby nasiona egzotyczne kiełkowały muszą mieć odpowiednią temperaturę gleby, powietrze i wilgoć/wodę.
5 NASION