KETMIA LIPOWA
Ketmia lipowata (Talipariti tiliaceum (L.) Fryxell) – gatunek krzewu lub małego drzewa z rodziny ślazowatych. Występuje na wybrzeżach tropikalnych całego świata dzięki nasionom zdolnym do pływania, stąd potoczne nazwy typu "beach hibiscus" i "sea hibiscus". Kwiaty koloru żółtego, żyją tylko jeden dzień. Osiągają średnicę około do 12cm. Głównie uprawiany jako roślina ozdobna.
UPRAWA
Nasiona wymoczyć w ciepłej wodzie 30-40°C przez 24h. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Następnie wysiewamy na głębokość 0,5cm i zachowujemy temperaturę 25-27°C. Ziemia lekka, dobrze przepuszczalna wodę z dodatkiem włókna kakosowego i perlitu, obowiązkowo z warstwą drenażu. Można ją wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Okolo 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za fajnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Stanowisko słoneczne bądź w półcieniu z dala od przeciągów i wiatru. Kiełkowanie od 10 dni do 100. Roślina może tracić liście w okresie naszej zimy.
5 NASION