SZPARAG SPRENGERA
Szparag Sprengera (Asparagus densiflorus Mazeppa) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny szparagowatch. Pochodzi z południowej Afryki. Obecnie szeroko rozpowszechniony jako roślina ozdobna. Roślina o drewniejących pędach tworzących zielone lisie kity, osiągających do 1m długości. Kwiaty białe rozwijają się przez cały rok. Polecany do uprawy doniczkowej.
Zdjęcie: Wikipedia, Queeste, CC BY-SA 4.0
UPRAWA
Nasiona moczyć przez 24h w gorącej wodzie ( 40 stopni C ). Wodę można wymieniać co 12h. Tak przygotowane nasiona wkładamy do substratu w poziomie na głębokość do 1cm. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Zachowujemy temperaturę 25-30°C. Gleba z dodatkiem perlitu będzie dobrym rozwiązaniem ( pH 6.5-7.5 ). Glebe można wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Kiełkowanie od 21-110 dni. Młode roślinki potrzebują stale wilgotnego podłoża, choć znoszą okresowe susze dzięki bulwkom na korzeniach. Zimą podlewanie należy ograniczać. W okresie zimowym najbardziej odpowiedni zakres temperatur to 16–18 °C. Co roku w okresie wiosenno-letnim zalecane jest przesadzanie. Stanowisko słoneczne. PAMIĘTAMY najważniejsze składniki aby nasiona kiełkowały to: odpowiednia temperatura gleby, powietrze, wilgoć/woda i światło ( to nie zawsze ).
5 NASION