JICAMA
Jicama - Kłębian kątowaty (Pachyrhizus erosus) – gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Główne występowanie to tropikalne części kontynentów amerykańskich. Pnącza zielne, wieloletnie z mięsistymi bulwami. Liście trójlistkowe. Kwiat duży w kolorze fioletowym lub czerwonawym. Owoc strąk z wieloma nasionami. W Meksyku roślina ta jest uprawiana dla słodkawych bulw w smaku przypominających ziemniaki. Jadane zazwyczaj na surowo, z dodatkiem soli i chili. Bulwy zawierają dużo ważnych składników odżywczych, zwłaszcza potas, fosfor, żelazo i wapń oraz kwas askorbinowy. Pomimo słodkiego smaku zalecane są dla diabetyków ze względu na spore ilości inuliny. Bulwy możemy także gotowa i piec. Ich rozmiary są przeróżne od 300gramów do nawet kilku kg.
UWAGA:
Liście, strąki i dojrzałe nasiona są trujące.
UPRAWA
Nasiona wysiewamy w kwietnia do doniczek aby przesadzić do gruntu lub pod przykrycie na początku czerwca ( po ostatnich przymrozkach). Kiełkowanie następuje w ciągu 10 dni. Bulwy możemy przezimować w piwniczce. Jicama lubi stanowisko w pełnym słońcu i umiarkowane opady. Rośliny kiełkujące na wiosnę wytwarzają bardzo odporne bulwy, natomiast te z lata bardzo aromatyczne.
5 NASION