SYNSEPAL SŁODKISynsepal słodki (Synsepalum dulcificum) pochodzi z zachodniej Afryki, osiąga wysokość w warunkach do 1,5m w warunkach domowych. Roślina jest zdolna do owocowania już po 3-4 latach. Synsepal potocznie nazywany "Cudownym owocem" jest jedną z najbardziej poszukiwanych roślin na świecie.Swoją sławę zawdzięcza owocom o nieprawdopodobnych właściwościach. Otóż posiadają one związek zwany mirakuliną . Mirakulina blokuje czasowo receptory odpowiedzialne za odczuwanie smaku gorzkiego i kwaśnego, sprawiając, że smaki te odczuwamy jako słodycz. Tak ,możemy zjeść cytrynę z uśmiechem na twarzy.
UPRAWANasiona namoczyć w ciepłej wodzie przez 24h (20 stopni C) . Wysiewać do kwaśnego podłoża (pH 4,8-6, dobrym rozwiązaniem jest mix torfu i perlitu w proporcji 70:30)). Temperatura potrzebna do rozpoczęcia procesu kiełkowania wynosi 25-30 stopni C. Kiełkowanie następuje w przedziale 20-70dni. Miejsce jasne ale nie narażać na bezpośrednie promienie słoneczne rośliny.
2 NASIONA