BANANOWA PASSIFLORA
Rodzinnym domem męczennic są deszczowe lasy Ameryki Południowej. Rośnie tam większość znanych gatunków passiflor. Nazwa łacińska pochodzi od słowa passio oznaczającego cierpienie i flos – kwiat. Włoski mnich Jacomo Bosio dopatrzył się w nich elementów, które obrazują mękę Chrystusa na krzyżu.5 pylników symbolizuje pięć ran Chrystusa, trójdzielne znamię słupka trzy gwoździe, którymi przybito Go do krzyża.Oryginalna odmiana o efektownych kwiatach i owocach podobnych do bananów.
UPRAWA
Nasiona wymoczyć w ciepłej wodzie 30-40°C przez 24h ( wodę wymieniać co 12h ). Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Następnie wysiewamy na głębokość 0,5cm i zachowujemy temperaturę 22-27°C. Ziemia lekka, żyzna, próchnicza, dobrze przepuszczalna wodę z dodatkiem włókna kakosowego i perlitu, obowiązkowo z warstwą drenażu. Można ją wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Okolo 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Stanowisko słoneczne bądź w półcieniu z dala od przeciągów i wiatru. Kiełkowanie od 15 dni do 100. Roślina może tracić liście w okresie naszej zimy. PAMIĘTAMY najważniejsze składniki aby nasiona kiełkowały to: odpowiednia temperatura gleby, powietrze, wilgoć/woda i światło ( to nie zawsze ).
2 NASION