NUTMEG
Muszkatołowiec korzenny, muszkatowiec, muszkat, nutmeg, (Myristica fragrans Houtt.) - gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Pochodzi z Wysp Banda, do Europy przywędrowała razem z krzyżakami. Wspaniała przyprawa do wielu dań, również pomaga zwalczać reumatyzm, wzdęcia i zaburzenia oskrzelowe. Nutmeg w warunkach naturalnych osiąga około 10 metrów, w uprawie domowej znacznie
mniejsze rozmiary. Jest to roślina dwupienna o białych kwiatach. Owoce koloru pomarańczowego, zawierają jedno nasiono, pokryte czerwonym nalotem. Gałka muszkatołowa spożywana w większych ilościach (5-15g) ma działanie psychoaktywne z powodu obecności mirystycyny.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem moczymy w ciepłej wodzie ( 30 stopni C ) przez 12h. Następnie układamy nasiona poziomo tak aby były w połowie przykryte. Ziemia żyzna, dobrze przepuszczalna wodę. Stanowisko w pełnym słońcu. Stale zachowujemy wysoką temperaturę ( około 28-30 stopni C). Uważamy aby nie zalęgły się ziemiórki. W okresie zimowym uważać aby nie przesuszyć gleby! Okres kiełkowania jest różny od 2 tygodni do 3 miesięcy.
1 NASIONO ( obrane ze skorupki )