PAPAJAMelonowiec właściwy (Carica papaya L.), potocznie nazywany papają. Pochodzi z Ameryki Południowej obecnie uprawiany w rejonach tropikalnych. Bylina o drzewiastym pokroju osiągająca do 10m wysokości. Owoce gruszkowate o długości do 40 cm i średnicy do 30 cm kiedy dojrzewają zmieniają kolor z zielonego na żółty lub pomarańczowy. Wytwarza się z nich marmoladę, napoje alkoholowe oraz konserwuje w puszkach bądź zjada na surowo. Miąższ owocu jest jadalny, bogaty w witaminy C, A a także w glukozę, fruktozę, sacharozę i karoteny.
UPRAWANasiona przed wysiewem wymoczyć w ciepłej wodzie przez 12h następnie sadzimy na głębokość 4mm do ziemi o kwaśnym odczynie. Doniczkę należy wybrać dość dużą gdyż młode papaje nie lubią przesadzania. Stanowisko słoneczne podlewanie regularne . Kiełkowanie następuje w przedziale 2-8 tygodni.10 NASION