ZAMIA FURFURACEA
Zamia furfuracea, to wolno rosnący sagowiec, pochodzi z terenów Meksyku, Indii Zachodnich, Ameryki Środkowej i Południowej. Dorasta do 1,5 wysokości. Liście skórzaste, bardzo twarde, efektowne, ułożone spiralnie, 6-12 par listków. Polecana do uprawy doniczkowej.
UPRAWA
Nasiona moczyć przez 24h w gorącej wodzie ( 40 stopni C ). Wodę można wymieniać co 12h. Tak przygotowane nasiona wkładamy do substratu na głębokość do 1cm. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Zachowujemy temperaturę 24-28°C. Gleba z dodatkiem perlitu lub włókna kokosowego będzie dobrym rozwiązaniem. Glebe można wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Kiełkowanie od 30-360dni. Młode roślinki przestawiamy do miejsca cienistego, temperatury latem 15-30, a zimą 12-18 stopni C. Zamia bardzo dobrze znosi susze. Przesadzanie średnio co 5 lat. Latem zalecane jest zraszanie liści i regularne nawożenie. Natomiast zimną ograniczamy podlewanie do minimum i nie nawozimy. PAMIĘTAMY najważniejsze składniki aby nasiona kiełkowały to: odpowiednia temperatura gleby, powietrze, wilgoć/woda i światło ( to nie zawsze ).
2 NASIONA w torebce