MURRAYA PANICULATA
Wiecznie zielone drzewko osiągające w warunkach domowych do 50 cm wysokości. Kwiaty białe pachnące jak cytrusy. Murraya zakwita kilka razu w roku czyniąc nasze mieszkanie maleńkim przystankiem egzotyki. Po przekwitnięciu można zaobserwować niewielkich rozmiarów czerwone jagody które w Indiach stosowane są jako przyprawa do curry. Łatwa w uprawie domowej , idealna na bonsai!
UPRAWA
Nasiona są już wstępnie przygotowane. Wsiew do ziemi dla cytrusów. Może być z dodatkiem perlitu. Głębokość 0,5cm. Można ją wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Zapewniamy stałą temperaturę na poziomie 24-27 stopni C. Kiełkowanie od 25dni do czterech miesięcy. Roślina czuje się dobrze w bezpośrednim nasłonecznieniu. Latem może przebywać na zewnątrz w miejscu słonecznym, ale osłoniętym od wiatru. Wymaga podlewania regularnego w okresie od kwietnia do października, w okresie zimowym podlewanie należy ograniczyć i przestawić roślinę w ciemniejsze miejsce. Nadaje się na bonsai.
2 NASIONA