SICANA ODORIFERA Sicana odorifera pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej, prawdopodobnie z Brazylii. W uprawie spotykany również w innych zakątkach świata. Uprawiany już w czasach przedkolumbijskich w Ekwadorze. Roślina ma pokrój pnącza, osiągającego wysokość do 15 m. Młode łodygi owłosione, o palmowatych liściach, szerokości do 30 cm. Miąższ aromatyczny o zapachu melona (jadalny). Owoce podłużne, przeważnie walcowate do 60 cm długości. Przyrządza się z nich dżemy, słodkie napoje, dodaje do zup bądź używa jako naturalny odświeżacz powietrza.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem moczymy 24h w letniej wodzie ( 30 stopni C ). Wodę można wymieniać co 12h. Tak przygotowane nasiona wkładamy do substratu na głębokość do 1cm. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Zachowujemy temperaturę 25-28°C. Gleba z dodatkiem perlitu będzie dobrym rozwiązaniem. Glebę można wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Kiełkowanie od 15-60 dni. Ziemia stale lekko wilgotna. Stanowisko słoneczne. PAMIĘTAMY najważniejsze składniki aby nasiona kiełkowały to: odpowiednia temperatura gleby, powietrze, wilgoć/woda i światło ( to nie zawsze ). Ogórek pachnący w ciepłym klimacie to roślina wieloletnia dlatego można spróbować uprawy w doniczce.2 NASIONA w torebce