Lycium chinese - Goji
Rodzimym miejscem występowania goji jest Tybet to właśnie stamtąd jej owoce przywędrowały do Europy. Z 3 letniego krzaka można zebrać nawet do 2kg owoców. Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin ( w szczególności witaminy C która w gojii jest jednym z największych naturalnych źródeł na świecie ) W Azji lycium odgrywa bardzo ważną rolę w kulturze . Na jej część odbywają się święta czy też pisane są wiersze. Również można zasłyszeć różne ciekawe legendy.
Długotrwale stosowanie zapewnia:
• wzmocnienie stawów, kości
• wzmacnia system odpornościowy
• wyszczupla
• opóźnia procesy starzenia
• poprawia wzrok
• zapewnia długowieczność
• obniża cholesterol
UPRAWA
Nasiona możemy namoczyć na mokrym papierowym ręczniku przez 5-6h choć nie jest to konieczne. Wysiewamy powierzchownie i przysypujemy cienka warstwą ziemi (3-4mm). Utrzymujemy stale temperaturę 20°C-25°C. Kiełkowanie następuje w przedziale 14-60dni . Mrozoodporność do -15°C, ph ziemi - 6.6 - 7.5 ( w większym rośnie też bardzo dobrze).
50 NASION