TASMANNIA LANCEOLATA - GÓRSKI PIEPRZ
Zdjęcie: Melburnian, Wikipedia, CC BY 3.0
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tasmannia_lanceolata.jpg
Krzew rodem z deszczowych lasów południowo-wschodniej Australii i Tasmanii. Wysokość waha się od 2 do 10 m wysokości. Aromatyczne liście są lancetowate. Pędy koloru czerwonego. Małe, białe kwiaty pojawiają się latem i potem przeobrażają w czarne kuliste owoce, które dojrzewają na jesieni. Roślina rozdzielnopłciowa. Liście stosowane jako przyprawa a owoce jako substytut pieprzu czarnego. Ma silne działanie przeciwbakteryjne, przez co często używana do konserwacji niektórych typów żywności. Posiada też równie wysoki potencjał zapobiegania starzeniu się komórek (antyoksydant). W ostatnim czasie stał się popularny jako przyprawa. Może być dodawany do curry, serów i napojów alkoholowych. Eksportowany do Japonii, gdzie używany do wzmacniania smaku chrzanu wasabi.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy poddać stratyfikacji zimnej ( przetrzymujemy nasiona wymieszane z torfem w temperaturze 5 stopni C przez 3 tygodnie). Następnie wysiewamy je powierzchownie przysypując milimetrową warstwą ziemi. Stale utrzymujemy lekko wilgotną glebę, wysoką temperaturę ( 26-28 stopni C) jak i wysoką wilgotność powietrza. Roślina do kiełkowania potrzebuje dużo słońca. Podlewanie regularne.
5 NASION