SANTOL
Egzotyczne drzewo rodzime dla Azji Południowo-Wschodniej. Obecnie można je spotkać na Borneo, Indonezji, Moluku, Mauritiusie i Filipinach. Szybko rosnące drzewo o żebrowanych liściach. Kwiaty różowe lub żółto-zielone. Owoce ( wielkości brzoskwini) spożywa się na surowo lub pod postacią przeróżnych przetworów. Owoc popularny, uprawianym i ogólnie dostępny na regionalnych rynkach. Miąższ może być słodki lub kwaśny. Zawiera niejadalne brązowe nasiona. W niektórych odmianach zewnętrzna skórka jest grubsza lub cieńsza. Santol staje się coraz popularniejszy i jest coraz bardziej akceptowany przez światowych konsumentów. Szybko rosnące drzewo o żebrowanych liściach. Kwiaty różowe lub żółto-zielone. Owoce spożywa się na surowo lub pod postacią przeróżnych przetworów.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy namoczyć w ciepłej wodzie przez 24h. Następnie wysiewamy do gleby o pH 6,1-7,5 tak aby 1/4 nasiona była widoczna ( w poziomie). Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Gleba stale lekko wilgotna. Temperatura na poziomie 27-29 stopni C. Kiełkowanie od miesiąca do trzech.
1 NASIONO