AFRYKAŃSKI CHLEBOWIEC
Drzewo z rodzaju Treculia, rodzime dla terenów Senegalu, Sudanu, Angoli, Nigerii oraz Afryki Zachodniej i Środkowej. Owoce osiągają wagę do 8,5 kg i są rozmiaru piłki siatkowej. Liście duże, ciemnozielone. Roślina jednopienna. Okres kwitnienia od października do lutego. Owoce duże, jadalne, okrągłe i zielonkawo-żółte.Tekstura owoców jest gąbczasta i zawiera wiele nasion. Nasiona wszechstronnie wykorzystywane. Często zastępują ryż i yam. Ściera się je na mąkę, wyciska się z nich olej lub używa do produkcji alkoholu. Używana jest także do pozyskiwania drewna i w medycynie ludowej.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy namoczyć w ciepłej wodzie przez 24h. Następnie wysiewamy do gleby o pH 6,1-7,5 tak aby 1/4 nasiona była widoczna ( w poziomie). Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Ziemia lekka, dobrze przepuszczalna wodę z dodatkiem włókna kakosowego, obowiązkowo z warstwą drenażu. Można ją wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Okolo 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za fajnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Temperatura na poziomie 27-29 stopni C. Kiełkowanie od miesiąca do trzech
1 NASIONO