MATISIA CORDATADuże, liściaste drzewo owocowe (do 45m wysokości). Pochodzi z lasów deszczowych Amazonii (Brazylii, Kolumbii, Ekwadoru i Peru). Rodzi owoce o beżowej skórce i pomarańczowo-żółtym miąższu, który jest miękki, soczysty i słodki. Zawiera 2-5 nasion. Zwykle spożywana na surowo. Chociaż ogólnie popularna, jakość owoców jest zmienna i można się spotkać z mniej smacznymi owocami.
UPRAWANasiona wysiewamy w poziomie tak aby 1/3 nasiona była widoczna. Gleba o pH 6-7. Stanowisko słoneczne, kiełkowanie trwa od 1 do 3 miesięcy. Na młode roślinki nakładamy obowiązkowo mini szklarenki. Ustawiamy na stanowisku słonecznym, gleba stale wilgotna. W zimę należy roślinkę doświetlać jak i zraszać liście.1 NASIONO