ASIMINIA TRILOBA
Asymina trójklapowa - Paw paw (Asimina triloba (L.) – duży krzew lub małe drzewo z rodziny flaszowcowatych osiągające do 10m wysokości. Naturalne miejsce występowania, to Ameryka Północna, najczęściej wzdłuż rzek okresowo wylewających. Liście do 30cm, kwiaty zielonkawe w późniejszym stadium przybierające barwę czerwonawo-żółtą. Zapylane przez owady nocne. Owoc wydłużony o biało-żółtawym, aromatycznym miąższu podobnym w smaku do budyniu bananowego. Zawiera duże ilości białek.
UPRAWA
Nasiona zostały poddane 2 miesięcznej stratyfikacji. Wkładamy je do substratu na głębokość do 2,5cm. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Zachowujemy temperaturę 23-25°C. Gleba z dodatkiem perlitu lub włókna kokosowego, próchnicza. Glebę można wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Kiełkowanie od 30-150 dni. Młode roślinki potrzebują stale lekko wilgotnego podłoża. Zimą podlewanie należy ograniczać. Stanowisko słoneczne. PAMIĘTAMY najważniejsze składniki aby nasiona kiełkowały to: odpowiednia temperatura gleby, powietrze, wilgoć/woda i światło ( to nie zawsze ). Roślina odporna na mróz, do -20°C. Sadzić w miejscach osłoniętych od wiatru. Młode rośliny okrywamy na zimę.
10 NASION kiełkujących