HERBATA CHIŃSKA - CAMELIA SINENSIS
Gatunek rośliny z rodziny herbatowatych. Z liści i pączków produkuje się najbardziej znany napój świata -herbatę. Mały krzew dorastający do 2 m . Pochodzi prawdopodobnie z gór pogranicza Chin, Indii i Birmy. Preferuje stanowiska słoneczne bądź w połowe zacienione. Kwitnienie może nastąpić po 2-3 latach.
UPRAWA
Nie zdejmujemy łupiny. Można wysiewać z łupinką. Nasiona będę odporniejsze na szkodniki, ale mogą dłużej kiełkować. Moczymy w ciepłej ( 25 stopni C ) wodzie przez 24h. Następnie wysiewamy na głębokość 0,5cm. Preferowana ziemia to mieszanka torfu z piaskiem (pH 4,6-5 lub 6,6 - 7,5 ). Może być z dodatkiem perlitu, bądź włókna kokosowego. Można ziemię wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Zapewniamy stałą temperaturę na poziomie 24-26 stopni C. Kiełkowanie od 30dni do 4 miesięcy. Roślina czuje się dobrze w bezpośrednim nasłonecznieniu. Latem może przebywać na zewnątrz w miejscu słonecznym, ale osłoniętym od wiatru. Wymaga podlewania regularnego w okresie od kwietnia do października, w okresie zimowym podlewanie należy ograniczyć.
5 NASION