YLANG-YLANG
Jagodlin wonny potocznie nazywany pnączem Ylang-ylang (Cananga odorata) należy do tej samej rodziny co popularne jabłka budyniowe. Występuje głównie w Azji południowo-wschodniej, czasami spotykany jest w tropikach. Ylang-ylang to wiecznie zielone pnącze o zdrewniałych pędach znane ze względu na swoje intensywnie pachnące żółto-zielone kwiaty które są surowcem do otrzymywania olejku ilangowego. Owoce jadalne ale głównie spożywane przez ptaki. Olejek eteryczny z ylang-ylang jest używany w aromaterapii, również działa jako afrodyzjak.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem moczymy 24h w letniej wodzie. Następnie wysiewamy do ziemi o pH 5,5-6,5 z dodatkiem włókien kokosowych. Zachowujemy stale wysoką temperaturę ( 24-28 stopni C) jak i wilgotność. Świeże nasiona kiełkują dość nieregularnie. Procent kiełkowania poprawia się po dłuższym okresie ( 6-12 miesięcy) przetrzymywania nasion. Młode roślinki ustawiamy w miejscu słonecznym lub pół cieniu. Gleba stale wilgotna.
3 NASIONA