PASSIFLORA EDULIS
Passiflora edulis (flavicarpa) - powszechnie zwana jadalną, pochodzi z Ameryki Południowej. Jest urodziwym i szybko rosnącym pnączem o pięknych, delikatnie pachnących kwiatach, od których wywodzi się nazwa rodzajowa "passiflora" (męczennica). Włoscy misjonarze dopatrzyli się w jej kwiatach elementów, obrazujących mękę Chrystusa i narzędzia tortur. Liście do 10-18 cm długości i szerokości, z 5-7 silnie wciętymi klapami. Podpór czepia się wąsami czepnymi. Kwiaty biało-błękitne, o niezwykłym kształcie, do 12 cm średnicy. Owoc ma kształt jajka, jest pomarańczowo-żółty, jadalny ale niezbyt smaczny.
UPRAWA
Nasiona wymoczyć w ciepłej wodzie 30-40°C przez 24h ( wodę wymieniać co 12h ). Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Następnie wysiewamy na głębokość 0,5cm i zachowujemy temperaturę 22-27°C. Ziemia lekka, żyzna, próchnicza, dobrze przepuszczalna wodę z dodatkiem włókna kokosowego i perlitu, obowiązkowo z warstwą drenażu. Można ją wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Stanowisko słoneczne bądź w półcieniu z dala od przeciągów i wiatru. Kiełkowanie od 15 dni do 100. Roślina może tracić liście w okresie naszej zimy. PAMIĘTAMY najważniejsze składniki aby nasiona kiełkowały to: odpowiednia temperatura gleby, powietrze, wilgoć/woda i światło ( to nie zawsze ).
5 NASION