GÓRSKA GRUSZKA
Olinia emarginata to wiecznie zielone drzewo rosnące tylko w 3 prowincjach w RPA (KwaZulu Natal, Drakensberg i Gauteng), co czyni ją endemitem na skalę całego kontynentu afrykańskiego i świata. Kora kremowa. Roślina zakwita od wiosny do lata bardzo efektownymi różowymi kwiatami. Rodzi bardzo dużą ilość czerwonych owoców,które są prawdziwą ozdobą. Liście podobne niemal do lustra. Są błyszczące, ciemnozielone z czerwonymi ogonkami. Pachną lekko migdałami, a połamane (UWAGA!) wydzielają cyjanek. Toleruje lekki mróz,zważywszy na to,że jest to roślina raczej wyżynna, a nawet górska. Natomiast nie należy dopuścić do przesuszenia.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem moczymy przez 24h w letniej wodzie. Następnie wysiewamy w mieszaninie 1:1 z piasku rzecznego i kompostu. Kiełkowanie jest nieregularne i może trwać nawet do dziewięciu miesięcy. Nie dopuścić do wyschnięcia podłoża, stanowisko słoneczne. Stale zachować temperaturę powyżej 25 stopni C. Podlewanie regularne w małych ilościach. Wilgotność musi być pilnowana bardzo skrupulatnie,bo każde niedopatrzenie w tym względzie odbija się mocno na kondycji nasion.
3 NASIONA